Jadłospis
GODZ. 8:20
GODZ. 10:00
GODZ. 12:00
GODZ. 14:00
PONIEDZIAŁEK
Kanapka: pieczywo mieszane (25g) (pszenica, żyto) , masło (5g) (mleko), ser żółty (20g) (mleko), wędlina 20g, pomidor (20g),serek śmietankowy (mleko) ze szczypiorkiem, ogórek (25g), rzodkiewka, herbata miętowa 200ml 347kcal
Zupa jarzynowa 250ml (seler) , pulpety wieprzowe w sosie koperkowym 80g, ziemniaki 110g, fasolka szparagowa 80g, 509kcal, woda 200ml 476kcal
Budyń waniliowy (mleko) z musem owocowym 170g, wafle kukurydziane 30g 219kcal
WTOREK
ŚRODA
Kasza manna (mleko) z musem owocowym, wafle ryżowe 30g 219kcal
CZWARTEK
PIĄTEK
Woda mineralna podawana bez ograniczeń.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, cynamon, żelatyna, wanilia w laskach, włoszczyzna suszona, papryka słodka mielona, pieprz ziołowy.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka (łącznie z laktozą), jaj, soi, orzechów, sezamu, łubinu, selera i gorczycy.
UWAGA
Przypominamy, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim przypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla dziecka może być wręcz kluczowe dla rozwoju.